Olej ze złotego lnu
towar niedostępny
Opis
Len złoty
Nasiona lnu złotego składają się w większości z kwasów tłuszczowych- Omega-3 i kwasu linolenowego. Ich prozdrowotne właściwości wspomagają walkę z chorobami serca czy naczyń krwionośnych. Len złoty zawiera największą ilości kwasów Omega-3 spośród innych nasion. Oprócz tego siemię lniane zawiera potas, fosfor, magnez, żelazo, witaminy z grupy B i B1 oraz B6 i białko. Ma w swoim składzie dużo błonnika pokarmowego, wapnia, miedzi, manganu i składników mineralnych.
Olej ze złotego lnu- właściwości
Olej lniany, zwany jest także budwingowym od nazwiska niemieckiej biochemiczki dr Budwig, która w latach 50 opracowała specjalną, antyrakową dietę, która opiera się właśnie na spożywaniu jego dużych ilości. Zwolennicy tej diety spożywają olej razem z twarogiem, który zdaniem autorki diety, zwiększa przyswajanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Olej lniany ma pozytywny wpływ na pracę serca i układu krwionośnego. Ze względu na wysoki poziom zawartości nienasyconego kwasu tłuszczowego Omega-3 sprawdza się w walce z nadciśnieniem. Jego regularne spożycie obniża poziom "złego cholesterolu". . Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, działa osłonowo na przewód pokarmowy i reguluje pracę jelit.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 są istotnym składnikiem budującym błony komórek nerwowych. Ich odpowiednia ilość zapewnia właściwe i bezproblemowe działanie układu nerwowego. Zbyt niski poziom kwasów Omega 3 przyczynia się do występowania problemów z pamięcią, wzrokiem, równowagą emocjonalną. Wprowadzenie oleju lnianego do codziennej diety pomaga w koncentracji oraz wspiera walkę z przewlekłymi schorzeniami układu nerwowego.
Ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega 3 i witaminy E, olej lniany polecany jest jako pomoc w zachowaniu zdrowej i pięknej skóry. Dzięki przeciwzapalnemu działaniu wspiera leczenie łuszczycy oraz pomaga przy gojeniu ran i regeneracji skóry. Badania wykazują, że skóra z deficytem kwasów Omega 3 gorzej radzi sobie z negatywnymi czynnikami zewnętrznymi takimi jak warunki atmosferyczne, działanie mydła czy wody. W efekcie trudniej przychodzi jej utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia – dochodzi do przesuszenia i zrogowaceń. Uzupełnienie diety o olej lniany przynosi zatem korzystne efekty również na tym polu.
Zastosowanie
Najlepszym sposobem na zastosowanie oleju lnianego będzie wprowadzenie go do codziennej diety. Istotne jest aby był spożywany wyłącznie na zimno, ponieważ poddany obróbce termicznej traci swoje odżywcze właściwości.
Olej lniany ma złoty kolor i wyrazisty smak. Możne być wykorzystany jako dressing do sałatek (np.. W połączeniu z ziołami i innymi przyprawami). Sprawdzi się wszędzie tam gdzie stosowana jest oliwa z oliwek, do polewania potraw, jako dodatek do zupy. Do kanapek jako zastępstwo masła i margaryny. Do jogurtów, owsianek, jaglanek, serka twarogowego. I oczywiście jako składnik wspomnianej wcześniej pasty twarogowej dr Budwig.
Sposób przygotowania pasty dr Budwig:
Zmiksować ze sobą 6 łyżek oleju lnianego, tyle samo mleka (kefiru, maślanki lub jogurtu). Dodać 200g chudego twarogu oraz dwie łyżki miodu.
Przechowywanie
Nasz olej znajduje się w specjalnych butelkach z ciemnego szkła, które chronią go przed szkodliwym wpływem światła. Oleje zimnotłoczone nie lubią wysokiej temperatury (optymalnie 4-10 stopni Celsjusza). Aby zachować pełnię drogocennych właściwości oleju, zalecamy umieścić go w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej przechowuj go w lodówce. Spożyj go w przeciągu do 6 miesięcy od daty wytłoczenia.