Olej z czarnuszki
towar niedostępny
Opis
Czarnuszka
Czarnuszka siewna to roślina, która posiada małe, czarne nasionka o charakterystycznym, trójgraniastym kształcie i bardzo intensywnym smaku i zapachu. Jest to roślina wykazująca wiele korzystnych właściwości. Stosowana zarówno jako przyprawa nadająca unikalny aromat potrawom, a także jako roślina lecznicza. Zawiera tymochinon- antyoksydant i środek przeciwzapalny. Powstały z nasion czarnuszki olej to skarbnica witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Olej z czarnuszki -właściwości
Badania naukowe wykazały, że dzięki swoim właściwościom immunomodulującym, czarnuszka wpływa na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Co za tym idzie- zwalcza stan zapalny który jest reakcją układu odpornościowego próbującą chronić organizm przed obrażeniami i infekcjami. Czyli pośrednio zwalcza przyczyny chorób takich jak cukrzyca i insulinoodporność. Stosowanie oleju czarnuszki nie tylko wzmocni naszą odporność, ale także złagodzi objawy niektórych chorób, które powodowane są przez nadmierną aktywność układu odpornościowego, m.in. alergii, czy astmy. Nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo.
Czarnuszka ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów zwalcza wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory.
Regularne spożycie dobrze wpływa na żołądek i wątrobę. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych zimnotłoczony olej z czarnuszki obniża poziom "złego" cholesterolu w organizmie, tym samym zmniejszając ryzyko chorób serca.
Odkryto również, że olej z czarnuszki leczy chorą skórę. Ze względu na swoje antybakteryjne i przeciwzapalne działanie pomaga przy zwalczaniu atopowego zapalenia skóry, łuszczycy czy trądziku.
Zastosowanie
Picie codziennie ok. 1-2 łyżeczek produktu na czczo lub przed pójściem spać da efekty już po kilku miesiącach. Poprawi się stan zdrowia, urody i samopoczucia.
Olej z czarnuszki ma intensywny smak i aromat. Aby go złagodzić można wymieszać olej z miodem, sokiem malinowym czy sokiem z cytryny. Amatorzy nabiału mogą także dodać kilka kropli oleju z czarnuszki do mleka, kefiru czy jogurtów.
Może być także stosowany jako dodatek do codziennych posiłków. W wersji śniadaniowej idealnie komponuje się z twarożkiem. Na obiad jako dodatek do kasz, makaronów, sosów i zup. Sałatki z dodatkiem oleju z czarnuszki to z kolei świetny pomysł na kolację.
Olej z czarnuszki stosowany bezpośrednio na skórę poprawi jej kondycję. Pomoże przy zwalczaniu zapalenia skóry. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do codziennej pielęgnacji. Nawilży cerę i opóźni procesy starzenia się skóry.
Przechowywanie
Nasz olej znajduje się w specjalnych butelkach z ciemnego szkła, które chronią go przed szkodliwym wpływem światła. Oleje zimnotłoczone nie lubią wysokiej temperatury (optymalnie 4-10 stopni Celsjusza). Aby zachować pełnię drogocennych właściwości oleju, zalecamy umieścić go w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej przechowuj go w lodówce. Spożyj go w przeciągu do 6 miesięcy od daty wytłoczenia.