Olej słonecznikowy
towar niedostępny
Opis
Nasiona słonecznika
Nasiona słonecznika są bardzo dobrym źródłem fitosteroli-związków, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu w organizmie. Są również bogate w witaminę E zwaną witaminą młodości oraz witaminy A,D oraz z grupy B.
Właściwości oleju słonecznikowego
Regularne spożywanie oleju słonecznikowego przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego. Ponadto zmniejsza on liczbę wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu. Olej słonecznikowy zawiera najwięcej witaminy E spośród innych olejów. Zwana także "witaminą młodości" witamina E jest antyoksydantem zwalczającym stany zapalne w organizmie oraz opóźniającym efekty starzenia. Dostarczając odpowiednie jej dawki zapobiegamy rozwojowi nowotworów, zmniejszamy ryzyko powstania schorzeń układu krwionośnego, zwiększamy wytrzymałość naczyń krwionośnych, przeciwdziałamy zlepianiu się płytek krwi, poprawiamy wydajność mięśni.
Do innych prozdrowotnych właściwości oleju słonecznikowego należą:
- Obniżenie poziomu cukru we krwi
- Łagodzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego
- Redukcja stanów zapalnych i bólów głowy
- Obniżenie poziomu złego cholesterolu
- Oczyszczenie organizmu z toksyn
- Zwiększenie zasobów energii
Olej słonecznikowy polecany jest osobom z zaburzeniami czynności serca, z chorymi zatokami obocznymi nosa, chorobami jelit, dolegliwościami kobiecymi, czy też w celu poprawienia funkcjonowania mózgu.
Zastosowanie
W diecie przeciętnego mieszkańca Europy stosunek kwasów omega 3 do 6 zalecany przez naukowców wynosi 1:5. W oleju słonecznikowym przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 6, przy stosunkowo małej ilości kwasów omega 3.Warto łączyć go z olejem rzepakowym, czy lnianym. Stosowanie go jako jedynego źródła tłuszczów roślinnych w diecie może doprowadzić do dysproporcji, czyli do zachwiania równowagi kwasów tłuszczowych. Nadmierna konsumpcja kwasów omega 6 może doprowadzić do wystąpienia niepożądanych efektów zdrowotnych.
Jak stosować olej słonecznikowy tłoczony na zimno? Najlepiej wkomponować go do codziennej diety. Należy go stosować na zimno, aby nie stracić cennych, prozdrowotnych właściwości podczas obróbki termicznej. Zatem olej słonecznikowy nada się jako dodatek do ugotowanych warzyw, sałatek, past i hummusów.
Przechowywanie
Nasz olej znajduje się w specjalnych butelkach z ciemnego szkła, które chronią go przed szkodliwym wpływem światła. Oleje zimnotłoczone nie lubią wysokiej temperatury (optymalnie 4-10 stopni Celsjusza). Aby zachować pełnię drogocennych właściwości oleju, zalecamy umieścić go w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej przechowuj go w lodówce. Spożyj go w przeciągu do 6 miesięcy od daty wytłoczenia.